Securing a legacy for the ifad conservation agriculture and crop livestock project

Securing a legacy for the ifad conservation agriculture and crop livestock project

30. juli 2022, Afrika: Prosjektet Conservation Agriculture and Crop-livestock (CLCA) ble gjort mulig gjennom økonomisk støtte fra International Fund for Agricultural Development (IFAD) og samarbeidet med Institut National de la Recherche Agronomique de Tunisie (INRAT), Institut Technique des Grandes Cultures ( ITGC), Institut National des Grandes Cultures (INGC), Institut Technique de l’Elevage (ITELV), Office de l’Elevage et des Pâturages (OEP) og CIMMYT.

En nylig avsluttende workshop for det IFAD-finansierte Conservation Agriculture and Crop Livestock Project (CLCA) workshop fremhevet innovative husdyr- og avlingshåndteringsverktøy og teknologier som bønder i Algerie og Tunisia nå kan bruke for å optimalisere klimabestandige og integrerte avlings-husdyrsystemer under bevaring jordbruk.
13. – 15. juni 2022, Algerie: I samarbeid med det algeriske Institut Technique des Grandes Cultures (ITGC), var ICARDA vertskap for en tre-dagers avslutningsworkshop for det IFAD-finansierte prosjektet “Use of Conservation Agriculture in Crop-Livestock Systems (CLCA) i Drylands for forbedret vannbrukseffektivitet, jordfruktbarhet og produktivitet i NA- og LAC-landene.”

Workshopen ble holdt i Setif, Algerie, og ble deltatt av representanter for National Agricultural Chamber of Algeria, sammen med generaldirektørene for alle implementerende og strategiske partnerinstitusjoner, og deres forsknings- og utviklingsteam.

CLCA-prosjektet tilbyr småbønder i Algerie og Tunisia et sett med innovative og fleksible husdyr- og avlingshåndteringsteknologier for å optimere klimabestandige og integrerte avling-husdyrsystemer under bevaringslandbruk, imøtekomme behovene til husdyrene deres og miljøet.

Pakkene inkluderer biomassetilførsel og inkludering av fôr for å øke fôrproduksjonen og diversifisere rotasjonssystemer, forbedret avlingsforvaltningspraksis for å øke utbytte og produktivitet, og smarte landbrukspraksis som ingen jordbearbeiding og minimal jordforstyrrelse for å bidra til å gjenopprette jordhelse og fruktbarhet.

Initiativet har også gitt bøndene flere muligheter for å spare knappe vannressurser, gitt tilgang til flere avlinger og varianter med to formål, og introdusert fôrkombinasjoner for fleksibel bruk av husdyr. I tillegg fikk bøndene opplæring i teknikker som stubbhåndteringsverktøy for å forbedre jordkvaliteten, og fikk fordel av spesifikke helseintervensjoner som reduserte husdyreksponering for fôrbårne sykdommer, og fikk tilgang til fôralternativer i sommergapet og muligheten til å gjennomføre småskala mekanisering av alternativ fôrproduksjon.

I Algerie har virkningen av CLCA resultert i en 30–40 prosent reduksjon i bruk av vanningsvann og en to til tre ganger økning i bygg- og hveteproduksjonen – «mer for mindre» i en region som lider av kronisk vannmangel .

I Tunisia ble soppsykdommer i durumhveteåkrene betydelig redusert, og studier viste en økning i jorddekke, mer fôrbiomasse og stabiliserte kornavlinger. Det er også registrert betydelige miljøpåvirkninger, som å stoppe erosjon i ulendte åkre og øke organisk materiale i jorda.

«Vi har kommet langt siden CLCA-prosjektet ble lansert for ni år siden. Den første fasen var veldig teknisk og den andre fasen innebar flere muligheter for partnere og bønder til å samarbeide, for å sikre at forskningen kunne oversettes til å forbedre bærekraftig produksjon på bondens åkre” – Dr. Barbara Rischkowsky, ICARDAs forskningsteamleder, Resilient Agrosilvopastoral Systems ( RASP) og Social Economy and Policy Research (SEP).

ICARDA gjennomførte en løpende vurdering av virkningen av CLCA på naturressurser, spesielt jordhelse og vanneffektivitet. Resultater i Tunisia viste at jordtap på grunn av erosjon redusert med 14 prosent, rundt 62 kilo per hektar (kg/ha) under CLCA-teknologi, sammenlignet med konvensjonell praksis. Gitt at ørkenspredning i regionen er av stor bekymring, er dette et betydelig funn som viser verdien av CLCA-tilnærmingen, spesielt hvis den tas i bruk som en standardpraksis.

I sine åpningstaler på den avsluttende workshopen la partnere vekt på CLCA-prosjektets enorme suksesser i Algerie og Tunisia, sør-sør-utvekslingene det bidro til å legge til rette for, og det store antallet mottakere det var i stand til å nå, med henvisning til de 5 600 husstandene som adopterte kontekst -spesifikke CLCA-pakker og de 20 000 husstandene som hadde indirekte fordeler. Partnerne uttrykte også institusjonenes vilje til å samarbeide med ICARDA i fremtiden for å bygge videre på disse prestasjonene.

De oppmuntrende resultatene har mobilisert ICARDA og partnere til å utvikle retningslinjer slik at CLCA kan tas i bruk og skaleres opp på tvers av lignende forhold globalt gjennom en ‘Livestock for Profit’-strategi under CLCA-systemer. Dette omfatter smarte og sunne beiteredskaper, fôr og alternative fôrressurser, dyrehelseintervensjoner og forbedret tilgang til fôrfrø. ICARDA-tilnærmingen inkluderer også Innovation Knowledge Hubs som lar bønder, beslutningstakere, privat sektor, forskningsinstitusjoner og utvidelsestjenester og andre nøkkelinteressenter dele kunnskap, unngå systemiske flaskehalser og sikre en selvopprettholdt skaleringsdynamikk.

“I tillegg til å detaljere CLCAs ulike resultater, lar denne workshopen oss identifisere hva som må oppnås videre når det gjelder matproduksjonssystemer for å sikre at de er bærekraftige på lang sikt og adressere fremtidige klimaendringer.” – Dr. Mourad Rekik, ICARDAs hovedforsker, fysiologi og ledelse av små drøvtyggere

«CLCAs avslutningsverksted gir oss en gylden mulighet til å reflektere over erfaringer og utveksle praksis, kunnskap og resultater. Denne synergiånden vil frembringe mye merverdi og motstandskraft.» – Mr. Mohamed Lehadi Sakhri, generaldirektør for Algerie’s Field Crop Technical Institute (ITGC).

De viktigste prestasjonene og erfaringene fra prosjektet ble diskutert, og presentasjoner av flere rapporter om partnerskapet og lokale institusjonelle ordninger ble gjennomført for å sikre kontinuitet i prosjektarbeidet, bedre forståelse av læring på tvers av regioner/land, interaksjoner og konfrontasjoner, og identifisering av muligheter og perspektiver for en CLCA-kontinuitetsfase.

Les også: Investering av ASEAN og Taiwan i Indias matforedlingssektor

#Securing #legacy #ifad #conservation #agriculture #crop #livestock #project